Step Right Up

Step Right Up

Step Right Up is het nieuwe straattheaterpodium van Amsterdam.

Op 3, 4 18 en 19 mei zijn er gedurende de dag verschillende voorstellingen van jonge aanstormende theatermakers uit de circus-, mime- en theaterscholen. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur zijn de optredens te zien op het grasveldje vlakbij de aanlegsteiger van de NDSM pont.

De optredens duren ongeveer 30 minuten, zijn gratis toegankelijk en zijn geschikt voor alle leeftijden. De artiesten gaan na afloop van hun optreden met de hoed rond. Ook is er een terrasje met eten en drinken.

Data en tijden

3 & 4 mei - van 13:00 tot 18:00
18 & 19 mei - van 14:00 tot 18:00

Zie hieronder voor het volledige programma.

Locatie: NDSM-Plein op de NDSM-werf.

Locatie

Schema 18 mei

Tijden bij benadering.

14:00 Merel Voorsluis - SAFE
15:00 Milan Seegers - Koekoek
16:00 Merel Voorsluit - SAFE
17:00 Milan Seegers - Koekoek

Zie hieronder voor een omschrijving van de artiesten en hun optredens.

Schema 19 mei

Tijden bij benadering.

14.00 Milan Seegers - Koekoek
14.30 Het Nationaal Spook Orkest
15.00 Rogier Kappers - De Glazendraaier
15.30 Milan Seegers - Koekoek
16.30 Hendrick-Jan de Stuntman ontmoet Merel Kamp - Springtime
17.00 Rogier Kappers - De Glazendraaier
17.30 Het Nationaal Spook Orkest
18:00 Einde

Zie hieronder voor een omschrijving van de artiesten en hun optredens.

Optredens 18 & 19 mei

Milan Seegers

Koekoek is een fantasierijke circusvoorstelling die de verschillen viert die onze wereld kleur geven. Milan Seegers is een maffe en absurde verschijning die met plezier kunsten met zijn eieren laat zien. Hieruit ontstaat een acrobatische choreografie over jezelf oprapen en afstoffen en vooral nooit opgeven! Website Milan Seegers.

Merel Voorsluis

In elke vrouw schuilt een ballerina. En een pyromaan. SAFE is een spectaculaire voorstelling met een ontploffende stofzuiger, een potje sperma en een vleugje poëzie. Alle ingrediënten voor een geslaagd vrouwenleven. Website Merel Voorsluis.

Het Nationaal Spook Orkest

Jazz waar je vrolijk van wordt. Website Chris Corstens.

Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp

Hendrick-Jan de Stuntman ontmoet Merel Kamp - Springtime. Een over the top romantische komedie in de traditie van de stomme film. Van eerste ontmoeting tot ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’… Een visueel spektakel waarin de clichés zich opstapelen tot een tragikomisch liefdesverhaal. Website Merel Kamp, website Hendrick-Jan de Stuntman.

Rogier Kappers

De Glazendraaier is zijn hele leven al gefascineerd door zingende glazen en bouwde het enige glasorgel van Nederland, met 52 cognac-, wijn-, champagne- en portglazen. Een glasorgel van bijna drie en een halve octaaf! Laat je betoveren door oude en nieuwe liederen - van Bach tot Brel - op zingend glas. Website De Glazendraaier.

Optredens 3 & 4 mei

Troubamour

Troubamour treedt op met try-outs van de voorstelling Groundless. Groundless is een fysieke straattheatervoorstelling over grenzen, grenzeloosheid en de drang naar begrenzing. Over jezelf aanpassen aan de ander en daarmee soms een stukje van jezelf kunnen verliezen. De vraag die centraal staat is: wat blijft er over van jezelf, van een groep, of zelfs van een land, als de grenzen vervagen? Website Troubamour.

Guido Wevers

Bennie Alleen van Guido Wevers (Babok)is een theatraal onderzoek naar ambivalentie en gaat over het verschil tussen hoe we ons voordoen en wie we werkelijk zijn. Hoe we ons naar buiten toe profileren versus hoe we ons van binnen voelen. Wat gebeurt er als je de schijn niet langer kunt ophouden? Website Babok.

Mobil & Casier

Mobil & Casier speelt de voorstelling B.V. Natuur. Is de natuur een ver van uw bed show? Geen probleem! B.V. Natuur komt met de oplossing. Een voorstelling vol pijnlijke slapstick, een onhandige samenwerking en een dansje tijdens het schaften. Natuur zonder vieze handen, lekker praktisch en met weinig kans op uitsterven. Website Compagnie Mobil.

Over Step Right Up

Straattheater neemt in het Nederlandsche culturele landschap, in tegenstelling tot de ons omringende landen, maar een hele kleine plaats in.

En dat is jammer.

Straattheater is een prachtige en eeuwenoude kunstvorm, een bewust gekozen speelvorm van actie en reactie, uitdaging en antwoord waarbij improvisatie en timing van het grootste belang zijn. In zijn beste uitvoering is het een vorm van theater die zich professioneel laat ontsporen zonder daarbij over de kop te gaan.

Een mooiere en directere vorm van theater bestaat er niet.

Voor jonge makers uit de circus, mime en toneel scholen is juist het straattheater een geweldige leerschool en een plek om vrij te kunnen experimenteren. Om meer speelmogelijkheden te bieden aan jonge talenten, verzorgt Step Right Up namens het Straattheater Instituut Nederland (SIN) dit nieuwe open podium op de NDSM-werf.

Om jonge makers te laten kennismaken met het straattheater, biedt het SIN door middel van Step Right Up een coachingstraject en podium voor deze speelvorm. De artiesten repeteren voorafgaand aan de twee straattheater dagen hun voorstelling in het SIN theater, onder leiding van theatermaker en coach Pieter Post.

Step Right Up wordt mede mogelijk gemaakt Stichting NDSM-Werf en Stichting Kinetisch Noord